Jag och maken har en liten språkdiskussion här på kvällskvisten, efter att jag har klickat förbi en artikel om adhd. M kastar en blick på min dator och kommenterar: – Varför skriver inte folk akronymer med versaler?! Jag blir lite osäker och tar till min vän Google. Skrivs akronymer alltid med versaler eller inte?

Vi går till Wikipedia och lär oss att ”Akronymer som har fått fotfäste i språket normaliseras oftast till gemener: it, tv, cd, adhd. I allmänhet är det dock accepterat att versalisera dem. Undantag är akronymer som läses som normala ord: hivlaserpraoradar.” Dessutom listar Wikipedia en rad andra regler och undantag för versalisering av akronymer. M blir ännu mer upprörd och konstaterar att det är därför han är programmerare och inte lingvist.

– Varför inte bara bestämma sig för en regel och hålla sig till den?! Ja, det kan man undra.

Vi har haft ett fint födelsedagsfirande idag och Robin Bengtsson vann mellon, inte min favorit men helt okej.