Etiketter

, , ,

För några dagar sedan gick filmen Up in the air på TV4, den handlar om en man (George Clooney) som i princip inte har några band som binder honom till en plats, han reser konstant i jobbet och har gjort sig av med sin lägenhet och bor i stället på hotell även när han är i sin hemstad, han har inte heller någon djup relation som binder honom till en plats. I filmen håller han ibland föreläsningar om detta, om hur våra ägodelar håller oss fast och inte låter oss upptäcka nya saker, se klippet här:

Jag tänker att frihet är så olika för olika personer. Att äga sitt hem till exempel, det tror jag ger lycka och frihet för många människor. Samtidigt så är det för de allra flesta den största ekonomiska investeringen man gör i sitt liv och därmed också det som binder en allra hårdast vid ansvar. Hemmet betyder så mycket så det kan stoppa dig från att säga upp dig från ett jobb där du inte trivs, eller få dig att stanna kvar i en dålig relation – helt enkelt av rädsla att inte ha råd att behålla hemmet. Kanske har Clooneys karaktär rätt, kanske håller vi alltför hårt fast vid våra materiella tillgångar. Så hårt så att de hindrar oss från att bli lyckliga?

The slower we move, the faster we die. Make no mistake, moving is living. Sant eller falskt?