Etiketter

, , , ,

För ett år sedan skrev jag om vilken PR-grej det skulle vara för Eskilstuna om hela staden införde ett köpfritt år – det skulle verkligen vara hållbarevolution*. Nu har jag kommit på nästa grej vi borde göra i Eskilstuna: höj lärarlönerna så att de blir högst i landet.

HÅLLBAREVOLUTION*

HÅLLBAREVOLUTION* Foto: Jonas Linell för eskilstunaevolution.se

När vi tidigare i år såg föreställningen Ägd med Schyffert och Lindström så pratade de om hur alla städer vill vara speciella och sticka ut ur mängden, men tyvärr så blir inte skillnaden så stor. Jag håller tyvärr med och tror att jag har skrivit om det tidigare, hur vi i marknadsföring av Eskilstuna har använt frasen ”välkommen till en liten storstad”. Testa att googla på ”liten storstad” så ser ni hur ”unikt” det är… Monumenten som byggs för att sätta städerna på kartan må också vara olika, men likväl så byggs det monument i varje stad med någon form av självaktning.

Med den nya varumärkesplattformen där Eskilstuna gör evolution* har vi lyckats hitta ett eget uttryck och lyft fram det som verkligen utgör Eskilstuna, men vi har en bit kvar till att göra Eskilstuna känt utanför den närmaste regionen.

Målet med destinationsutveckling och platsmarknadsföring är att skapa en plats där människor trivs och stannar kvar, dit nya invånare flyttar in och där förutsättningar för investeringar finns. En drömmålgrupp att locka till staden är naturligtvis unga akademiker. De får gärna ha sett sig om i världen och ha studerat och skaffat erfarenheter där, men nu när det är dags att slå sig ned och bilda familj – då vill vi fånga in dem. I de unga akademikerna finns kapital både i form av pengar, kunskap och framtidsmöjligheter.

Vad ska vi då locka dem med? Närhet till allt i den lilla storstaden? Den vackra naturen? Närhet till Stockholm? – Allt detta är bra men det viktigaste för den som precis bildar familj är barnen. Och barnen ska tillbringa de närmaste 13 åren i skolan (ännu en bra sak som binder familjen till platsen där de valt att slå sig ner). En kommun med dåliga skolor har verkligen urusla förutsättningar när det gäller att locka denna fördelaktiga målgrupp. Studier efter studier visar att läraren är det viktigaste för hur bra utbildningen ska bli. Genom att kraftigt höja lärarlönerna kan vi locka de bästa lärarna till kommunen – och därmed också de unga akademikerna. Vad väntar vi på?

Och som en liten bonus skulle vi få massor av mediautrymme 🙂