Nattens rejäla snöfall påminde mig om vikten av att vara förberedd på att klara sig i sitt hem om det händer en katastrof. Katastrofer kan vara stora eller små; oväder, krig eller ”bara” ett längre strömavbrott.

img_1674

Nu vore det väl att ta i att kalla det en katastrof att det har snöat några decimeter under natten, men det är fullt tillräckligt för att jag ska känna att vi håller oss hemma om vi inte har något viktigt att åka iväg på. Tyvärr har vi ingen mjölk hemma, så vi får se hur viktigt vi tycker att det är, nu har de säkert hunnit ploga alla vägar så vi kan nog ge oss iväg den lilla biten in till Torshälla utan problem. Om inte så har jag en liter havremjölk i mitt lilla extraskafferi med saker som kan vara bra om det blir strömavbrott och allt i kylen blir förstört.

img_1658

Det är önskvärt att vi medborgare ska klara oss själva i 72 timmar vid en eventuell kris. Gör du det? Tänk dig en situation där du inte kan ta dig iväg från ditt hem, där elen inte fungerar och det därmed blir kallt och efter en stund finns det inte heller vatten i kranen.

För några år sedan var det någonstans mellan tio och tjugo minusgrader i mellandagarna. Vi hade besök av vänner, som satte i sin motorvärmare och med alla våra extra el-element igång blev det för mycket och säkringen gick. Det var mitt på dagen så vi märkte det inte först, inga lampor som slocknade eller så, men värmepumpen stannade och på ungefär en halvtimme var det kallt i huset. Det går fort!

img_1657

Jag återkommer med ett inlägg med hur vi har gjort och lite tips om hur du kan (och bör) se till att vara förberedd för kris. Jag är långt ifrån en hard core-prepper och det finns hela hemsidor och forum som är dedikerade till hur du klarar dig när, inte om, the shit hits the fan. Men jag har ändå tänkt till och kommit fram till en nivå som jag tycker är rimlig att alla ska hålla.