Jag kollade publiceringsdatum noga när det här debattinlägget dök upp i mitt Facebook-flöde sent igår kväll:

screenshot-2017-03-02-16-31-55

Urklipp från Expressen.se, publicerat 1 mars 2017, Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem?

Vissa debattinlägg förvånar mig verkligen, varför ta upp detta uttjatade ämne som om det vore något nytt och fräscht om och om igen? Det är som när man skulle öva på att debattera i skolan och det alltid var samma ämnen. Hur många här har aldrig argumenterat för eller emot rökning till exempel? Ingen? Nej, jag trodde väl det. Okej om man tar in den föregående debatten och för den vidare, men detta aningslösa ”Vet ni vad jag precis kom på? Folk är idioter!”, det har jag lite svårt för.

Extra svårt har jag för när man väljer att sparka på dem som redan ligger för att framhäva sin egen förträfflighet.

Jessica Lotorns debattinlägg på Expressen.se tar avstamp i ett brev från hennes barns förskola där föräldrarna ombeds att skicka in sommarschema. Lite käckt har personalen påmint om Barnkonventionen artikel 31 som tydligen säger följande:  ”Barnet har rätt till vila, avkoppling, lek och rekreation” .

Lotorn är upprörd över att detta behövs påminnas om, att du som förälder är den viktigaste personen i ditt barns liv. Och så långt är jag med, jag tycker också att det är på gränsen till kränkande att personalen anser sig behöva skriva detta. Men sedan går mina och Lotorns erfarenheter isär när hon fortsätter:
Jag känner till alldeles för många människor som tar varje chans för att slippa vara tillsammans med sina egna barn. Människor som ser förskolan som ett tillfälle för ”egentid”.

Gör du verkligen det Jessica Lotorn? Känner du dessa människor? Eller, förlåt, ”känner till” skriver du. Betyder det att du har hört talas om (fast egentligen inte vet säkert)? Eller att du har sneglat på någon annans sommarschema och gjort din egen tolkning? Eller att en kompis till dig har berättat att på hennes barns förskola så finns det minsann en mamma som ibland handlar lite mat innan hon hämtar på förskolan?

Det här är ju så gamla nyheter, så jag orkar knappt ens börja förklara varför du har så fel Jessica, men det är just det där med att sparka på dem som ligger. De orkar inte svara själva (förhoppningsvis orkar de inte läsa ditt aningslösa debattinlägg heller, så slipper de i alla fall den bördan på sina axlar).

Jag ska försöka att ta detta kort, till Jessica Lotorn, till personalen på hennes barns förskola som skriver kränkande lappar och till alla som har tryckt på gilla till denna artikel:

  • Alla kan inte vara lediga på sommaren (kommentera om ni vill att jag ska förklara varför).
  • Ytterst få föräldrar lämnar sina barn på förskolan för att gå på spa, slappa vid poolen, lyxshoppa eller vad det nu är som ni föreställer er. Och om de gör det, innan du har fått motsatsen bevisad så ber jag dig att utgå från att det finns en förklaring. Vet du på riktigt någon som gör detta och har du då frågat varför?
  • De som inte kan låta sina barn vara lediga på sommaren är ofta samma personer som inte kan ge sina barn fina (=dyra) sommarminnen att ta med till första skoldagen. När de debattinläggen börjar dyka upp efter loven och ni skriver arga svar om hur dumma lärarna är för att de inte slutar med att fråga barnen vad de har gjort på sommaren, kom då ihåg det här. Föräldrarna har inte valt att inte åka på semester till Öland eller Kreta, de har inte valt att inte ge sina barn unika minnen av sand mellan tårna och glass i stora lass – de hade inget val. Det kanske är bäst att jag förklarar ändå: De kanske inte hade pengar (på riktigt, inga pengar, inte att de prioriterar dåligt, har man noll så blir prioriteringen noll), de kanske är sjuka, deras barn kanske mår dåligt av att inte få följa sina rutiner, de kanske blir av med sitt jobb om de kräver att få semester, de kanske lider av utmattningssyndrom och kämpar för att överleva dagen (nej, det syns inte utanpå), de kanske…. fyll på själv, jag litar faktiskt på att du kan även om du råkade låta lite inskränkt i ditt inlägg/lappskrivande/kommenterande.

Puh, nu har jag varit arg på offentlig plats tillräckligt för idag. Men det var ganska roligt, jag ska nog pröva det här flera gånger. Tar till och med och skapar mig en kategori för Åsikter och debatt. En annan som har det är Cissi Wallin och hon kan väl, bland annat, sägas vara en proffs-tyckare. Självklart så har hon även tyckt till om mitt ämne för dagen, läs här: Dagens föräldrar vill ju inte vara med sina barn eller?

Där skriver Cissi om ganska exakt det som jag skulle vilja fylla på med här för att fortsätta att förklara att vi visst vill umgås med våra barn och vi älskar dem visst och vi är fortfarande bra föräldrar, även om vi ibland har behov av egentid. Och kom ihåg, de allra flesta har sina barn i barnomsorgen för att de har annat att göra, som inte involverar barnen men som ändå inte kan räknas som egentid. Men eftersom detta redan är för långt så skriver jag inte mer, istället låter jag intresserade läsare följa länken till Cissi Wallin.

P.S. Cissi Wallin har skrivit ett antal inlägg som knyter an till temat, men tyvärr är bloggfunktionen på Mama helt värdelös att både bläddra och söka i så jag ger upp min länkjakt.