Innan jag fick barn så föreställde jag mig alltid att jag skulle få döttrar, kanske en pojke också men att det bara skulle bli pojkar trodde jag av någon anledning inte. Jag hade många tankar kring hur jag skulle uppfostra min blivande dotter för att hon skulle bli stark och framgångsrik. Nu fick jag i stället tre pojkar och jag måste erkänna att jag famlar lite i mörkret, jag vet inte riktigt hur jag ska försöka forma och stötta mina söner till att bli de bästa medmänniskor de kan ur ett feministiskt perspektiv.

Min äldsta son och jag har ofta våra bästa stunder när vi åker bil tillsammans och idag gjorde vi det, bara han och jag. Vi började prata om vilka filmer som är bra och han jämförde Bolt och Husdjurens hemliga liv och menade att den senare inte är lika bra för att den är en kopia av den förra. Originalet är alltid bäst. Nästan 11-åringen förklarade att han är ju stor nu och gillar inte att se om samma filmer flera gånger som småbarnen. Men, ett undantag finns ju förstås och det är det fantastiska mästerverket Bilar med Blixten McQueen, som har kultstatus och kan ses hur många gånger som helst hemma hos oss.

Vi pratade vidare om Bilar och den här gången tog jag chansen. Hur mycket jag än älskar den här filmen så, förklarade jag för E, har den ett stort fel och det är att den inte klarar Bechdeltestet:

  1. Har filmen två eller fler namngivna kvinnliga karaktärer? – Ja, det är på håret att den klarar testet men Sally, Flo och Lizzie finns i alla fall. Det är också något oklart vilken kön Rödis är.
  2. …som pratar med varandra? – Jo, Flo och Sally pratar med varandra vid ett tillfälle
  3. …om något annat än män? – Nej, de pratar om Blixten.

Det blev inledningen till en intressant diskussion, eller möjligen monolog från min sida med korta inlägg från sonen när jag hämtade andan i mitt brandtal 🙂 Vi hann med att prata om allt möjligt från varför man ser så få affärskvinnor i filmer, varför actionhjältar har högklackat trots att de skulle bli bättre på sitt jobb i gympaskor till härskartekniker som leder till att kvinnor inte vågar sig in i styrelserummen. Jag har all anledning att tro att vi kommer att återkomma till den här diskussionen, troligen redan om någon halvtimme när simningen är över och vi sitter i bilen igen.

Jag tror nog att det ska kunna bli en god feminist av denna son, han älskar att diskutera samhällsfenomen och strukturer och än så länge är han ganska formbar och litar på att hans mamma och pappa är smarta och har koll. Det är bara att ösa på med så mycket kunskap vi kan innan han blir en trulig tonåring som ifrågasätter allt vi säger.

Tre söner

Mammas älsklingar