Hur kan menscykeln inte vara en stor grej inom elitidrott?

Häromdagen läste jag ett blogginlägg om rutiner kring städning, den här kommentaren fick mig att fundera kring hur menscykeln påverkar tjejers prestationsförmåga

”Jag städar det jag ids utom veckan jag har ägglossning, då städar jag som en galning och det är fint i några dagar och sedan har vi det på vårt vanliga stökiga sätt (…)”

”:-) Ägglossningsenergin kan uträtta underverk!”

Jag har gått och tänkt på det där, att det måste ju vara värsta grejen inom elitidrott. De lär ju ha läkare som följer deras menscykel in i minsta detalj och med tabletter försöker styra så att den mest optimala perioden infaller vid stora mästerskap, tänkte jag. Undrar bara vad som är den mest optimala perioden?

Ägglossningsenergin skrev tjejerna i kommentaren här ovan om men den känner jag inte igen. För egen del så får jag en ganska tydlig temperaturstegring vid ägglossning och känner mig sjuk och febrig någon dag tills kroppen har vant sig. När ägglossningen är över så blir jag ofta deppig, fram till strax innan mensen då jag blir fly förbannad istället. Undrar om inte jag skulle prestera som bäst under de där arga dagarna.

(Alla får högre temperatur vid ägglossning, blir man gravid så håller den sig sedan hög annars sjunker den igen vid mens, det handlar dock om tiondelar så man måste hålla stenkoll om man ska använda kroppstemperatur som alternativ till ägglossningstest och graviditetstest. Det är så appar som Fertility friend, som nyligen blev godkänd som preventivmedel, fungerar.)

Med tanke på hur påverkad jag själv blir av ägglossning och mens så blev jag i alla fall nyfiken på hur elitidrottare utnyttjar menscykeln, så jag googlade. Och blev chockad. En sökning på svenska tog mig till en artikel från i höstas där fotbollsspelaren Lotta Schelin pratar om tabut kring mens. Om jag inte minns fel så är det här en del av en kampanj från något mensskyddsföretag, minns att det dök upp på Twitter förra året (och det är uppenbarligen ett pressmeddelande för i princip samma text finns på flera ställen).

– Man kartlägger oss elitidrottare, man vet allt och gör allt från hjärtundersökningar till blodprover. Men man har inte någon gång kartlagt min menstruation och hur den påverkar mig, säger Rosengårdsanfallaren. 

(…)

I grunden är det en jämställdhetsfråga, tycker hon. Om män hade haft mens hade frågor om mens och träning förmodligen varit grundligt kartlagda, gissar hon, och tycker att det nästan kan bli lite komiskt att tänka på den utrustning som följer med landslaget ut på resor. I bagaget finns allt fotbollsspelarna kan behöva:

– Vi har tuggummi, tops, näsdroppar – you name it. Men vi har inga bindor eller tamponger. (Schelin vill bryta menstabut, svt.se)

Jag är helt förbluffad. Samtidigt som man smyger in cerat med steroider (Therese Johaug m fl), tar astmamediciner trots ingen astma och höghöjdstränar för att ”naturligt” öka prestationsförmågan så missar man att kartlägga något som rimligtvis påverkar alla kvinnliga idrottare varenda månad. Det kan ju inte stämma, tänker jag och googlar vidare.

Det flesta länkar handlar om att mensen upphör när man tränar för hårt. När man någon gång lyfter frågan om att det kanske kan vara så att menscykeln påverkar prestationsförmåga och skaderisken så blir svaret bara ”det finns för lite forskning och den som finns spretar så det går inte att dra några slutsatser”. Vem tror att det hade varit så här om killar hade haft mens?!

Så jag googlar på engelska, det måste ju finnas mer att gå på. Jag hamnar på CNN och artikeln Did you lose because you had your period? Här kan man läsa:

When British tennis player Heather Watson said in a post-match interview that she lost her Australian Open round due to ”girl things,” she sparked a debate about menstruation that quickly spread across the world.

”Has sport’s last taboo been broken?” wondered commentators, after the 22-year-old described feeling ”light-headed” and ”low on energy,” putting it down to her period.

Om man läser vidare i samma artikel så lyfts frågan kring varför mens är så tabu överhuvudtaget. Från varför vi vuxna kvinnor gömmer bindan eller tampongen i tröjärmen när vi smyger iväg till toaletten på jobbet till hur jobbigt det var för en av världens bästa tennisspelare att spela Wimbledon-finalen i en kort vit kjol med TV-kameror som följer minsta rörelse. Är detta, att ”det är skämmigt”, anledningen till att man missar att överhuvudtaget undersöka hur ägglossning och mens påverkar idrottsprestationer?

Helt sjukt, om du frågar mig!

Uppdatering: I Cissi Wallins kommentarsfält fick jag den här länken, en del forskning finns ändå gjord och vill du veta mer så är det här en bra början: Menstruation och fysisk prestation

Men jag fortsätter att hävda att det är märkligt att inte mer forskning har gjorts och att det inte pratas mer om detta.