På mitt jobb måste man ganska ofta hålla tyst om spännande saker som man helst skulle vilja berätta för alla så fort man får veta om det. Men det handlar om att få kontrakt påskrivna, att rätt personer i rätt ordning ska få veta och ofta också om bra timing för att få utrymme i media. En sådan nyhet som vi har jobbat på ganska länge nu släpptes imorse: Årets hedersgäster till vår pridefestival i Eskilstuna, Springpride, är två riktigt tunga namn.

Det är snart ett år sedan 49 personer sköts ihjäl på nattklubben Pulse i Orlando. Nu kommer klubbägaren Barbara Poma och event managern Neema Bahrami till Eskilstuna för att prata om att vi inte kan luta oss tillbaka och vara nöjda med det jobb som har gjorts. Tyvärr kan fortfarande inte hbt-personer visa sin läggning öppet utan att riskera hot och hat från allt från trångsynta och småaktiga människor till kompletta galningar.

Poma och Bahrami driver en organisation som har dragit in miljontals dollar till minne av de som dog i attentatet. De gick längst fram i den stora pride-paraden i New York. Jag tycker att det är så fint att de tar sig tid att komma till vår, i sammanhanget, lilla, lokala festival. Johan Bergquist, projektledaren som har gjort bokningen, är med all rätt stolt. Jag är också stolt över att vi i Eskilstuna har en av Sveriges äldsta pridefestivaler, som varje år fylls med seminarier och talare som lyfter fram både kärlek och allvar och som avslutas med fest genom parad, show med kända artister och party.

Eskilstuna gör #HållbarEvolution

Läs mer: Eskilstuna-Kuriren – 49 dödades på deras gaybar – nu kommer de till Springpride
Läs mer: Vårfestivalen i Eskilstuna – Överlevare från Orlando till Springpride

Barbara Poma till Springpride i Eskilstuna

Barbara Poma, bild från Destination Eskilstunas pressmeddelande