Etiketter

Har ni hört talas om Tippecanoes förbannelse? Eller kanske under dess andra namn Tecumsehs förbannelse? Det hade inte jag men äldsta sonen berättade om detta på vår lunchpromenad idag. Efter det känner jag mig lite orolig för Joe Biden nu när han ska tillträda som USA:s president.

Imorgon tar Joe Biden över som president för USA men enligt den här sägnen så gör han det med fara för eget liv. Enligt legenden kommer varje president som väljs under ett år som är jämnt delbart med 20 att dö innan deras tid som president är över.

Detta ska ha startat med William Henry Harrison som valdes till president 1840, men dog efter bara en månad på posten. Namnet på förbannelsen kommer från att William Henry Harrison var guvernör och hade en ledande roll i Battle of Tippecanoe, som var en del av Tecumseh’s war. Tecumseh var ledare för en del av den amerikanska ursprungsbefolkningen. Grunden till legenden är att en förbannelse ska ha kastats över de amerikanska presidenterna som straff för att William Henry Harris vann slaget, The Battle of Tippecanoe.

Om man sedan räknar 20 år framåt i tiden från 1840 så valdes i ordning presidenterna Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley, Warren G. Hardin, Franklin D. Roosevelt och John F. Kennedy, som samtliga avled som presidenter.

Efter Kennedy verkar förbannelsen ha tappat kraft. Ronald Reagan valdes 1980 och som vi alla vet så överlevde han, men han blev dock skjuten och utsatt för ett mordförsök. Även George W. Bush, vald 2020, överlevde ett mordförsök.

Nu får vi hoppas att Tecumseh har släppt taget om de amerikanska presidenterna och låter Joe Biden sitta trygg som president för USA. Det behöver både USA och hela världen efter Donald Trump.

President William Henry Harris.
Photo by Library of Congress on Unsplash