Etiketter

, , ,

Idag tog jag en prenumeration på tidningen Skriva, det är väl en bra uppmuntran på vägen mot författardrömmen? Som strategisk marknadskommunikatör har det varit intressant att följa hur Skrivas digitala säljtratt har lett mig till detta köp. Även om jag ser exakt vad som händer så är jag inte opåverkad, och vill inte vara det heller.

Det började med att jag under julledigheten funderade på om det inte var dags att ta tag i projektet ”skriva bok”. Som jag sagt tidigare så har jag gjort många försök men aldrig fått ihop mer än ett par kapitel. Nu tänkte jag att jag måste byta metod, eller rättare sagt, jag måste börja jobba metodiskt.

Jag började förstås googla för att hitta en metod att följa. Då hamnade jag på tidningen Skrivas hemsida.

Tidningen Skrivas digitala säljtratt (sales funnel)

Steg 1 i säljtratten:
Jag: Har ett behov och söker en lösning. På det sätt som alla moderna människor använder, jag googlar.
Skriva: Svarar genom att ha sökmotoroptimerat material på sin hemsida. Jag klickar naturligtvis in, de svarar ju på min fråga och mina behov.

Steg 2 i tratten:
Skriva: Bjuder på riktigt värdefullt material, artiklar som tar läsaren vidare mot målet att bli författare.
Jag: Ser flera olika intressanta rubriker, såsom ”Lär dig skriva en roman – Sju steg för att skriva en roman”. Jag läser såklart, och börjar klicka vidare.

Steg 3 i tratten:
Skriva: Lägger in länkar till guider som borde intressera mig utifrån de gratis-artiklar jag har läst. Erbjuder mig att ladda ner dem om jag lämnar min e-postadress och börjar prenumerera på nyhetsbrevet.
Jag: Skriver in min e-postadress, laddar hem guiden och njuter av ännu mer värdefullt innehåll. Inser att jag vill ha ännu, ännu mer.

Steg 4 i tratten:
Skriva: Erbjuder mig massor med guider och artiklar, haken är bara att jag måste börja prenumerera på tidningen för att materialet på sajten ska låsas upp för mig.
Jag: Är mycket nära att börja prenumerera. Jag är just nu vad Russel Brunson kallar en hyperactive buyer, jag har ett problem som jag vill lösa omedelbart (jag vill skriva min bok nu, nu, nu, men vet inte hur jag ska börja). Jag är beredd att köpa allt som kan lösa mitt problem, uppfylla mitt behov.
Något kommer dock emellan. Jag förlorar tillfälligt intresset och lugnar ner mig. Inser att jag ändå inte läser tidningar eftersom det finns så mycket bra gratis-material online nuförtiden. Dessutom har jag redan hittat en metod i en blogg. Och, jag kommer på att jag har en skrivkurs som jag har laddat hem för flera år sedan men inte ens påbörjat än. Jag faller tillfälligt ur tratten.

Steg 5 i tratten:
Skriva: Det må vara så att Elin har glömt oss, men vi har inte glömt henne… Idag skickar vi ett nyhetsbrev, hon har ju signat upp sig på vår lista. Vi ska bara lite snällt påminna om att idag är sista chansen att börja prenumerera för att få första numret för 2021 hem i brevlådan.
Jag: Oj, just det, jag funderade ju på att börja prenumerera på den här tidningen! Bäst jag passar på nu så att jag får första numret i brevlådan. Men, men, men… Jag läser ju inte tidningar längre. Och jag vill ju inte skriva någon deckare och de verkar ju alltid skriva artiklar om det. Men, äsch, det här kanske är vad som får mig att hålla i och faktiskt skriva den där boken? (Cirkeln sluten, jag är tillbaka vid den önskan som jag hade i steg 1). Den kostar ju bara 78 kr per nummer, det är ju ingenting. Knappar in mitt kortnummer och är numera prenumerant.

Det är extra intressant att se hur starkt en klassisk metod som ”scarcity” (att något bara finns i begränsad upplaga eller under en begränsad tid) kan fungera. I det här fallet så handlar det bara om att jag inte får hem en tidning i brevlådan, en tidning som jag inte ens vet om jag vill läsa. En tidning som jag dessutom skulle kunna köpa i butiken om jag nu inte börjat prenumerera. Ändå tror jag att det var vad som fick mig att köpa just idag. Inte tänka att jag kan vänta en dag till, och därmed kanske glömma bort allt igen.

Varför jag är marknadskommunikatör

Det här mina vänner är anledningen till att jag började studera marknadskommunikation och fortsätter att arbeta med det. Vi lever i ett konsumtionssamhälle och oavsett om vi vill eller inte så kommer vi att utsättas för den här typen av metoder kopplade till konsumentpsykologi. Det här tycker jag är riktigt intressant att se och förstå.

Då kan man ju undra om jag tycker att Skriva är en skurk som utnyttjar mina svagheter?

Inte alls. De servar mig och uppfyller de behov som jag upplever att jag har och skänker mig förhoppningsvis någon slags lycka längs vägen. Att få fram sitt erbjudande framför precis den kunden som söker efter det är en lyckoträff för båda parter. När det fungerar är reklam som bäst.

Bilden visar en sales funnel eller conversion funnel.
Tanken med en digital säljtratt är du i översta steget fångar väldigt många människors uppmärksamhet. I varje steg har du någon form av erbjudande, gratis eller med högre och högre pris. Det gör att det blir det färre och färre potentiella kunder kvar när tratten smalnar av. De som är kvar i slutet blir dina riktiga, betalande kunder.