Etiketter

,

30 januari idag och näst sista inlägget i utmaningen att blogga 30 dagar i rad i januari. Här kommer en liten utvärdering av utmaningen. Och några allmänna tankar om för- och nackdelar med att dokumentera sitt liv.

Att känna sig falsk

Det svåraste med att blogga varje dag är att jag känner mig falsk! I bloggen lyfter jag oftast fram de bra sakerna som händer i mitt liv. Jag minns när jag gjorde en liknande sak för flera år sedan och då hade en vän som mådde dåligt. Jag tänkte på henne varje dag, men skrev inte ett ord om det i bloggen. Då kunde jag inte låta bli att känna att om hon läser nu så kommer hon tro att jag inte bryr mig om henne.

Även i den här omgången så har ni kanske sett små hintar om saker som rör mina familjemedlemmar. Jag kan inte skriva om dem, för de har inte valt det, men det gör som sagt att jag känner mig falsk. Jag kan skriva om en vacker promenad, men utelämnar vad som hände precis innan den. Jag ljuger inte, den där promenaden var vacker, men det blir liksom ingen balans om jag inte kan skriva om ett bråk som skedde precis innan.

Och hur intressant blir en blogg där man hintar saker men inte skriver dem rakt ut?

Det är ju inte bara negativt förstås, då skulle jag ju aldrig göra ett sådant här projekt 🙂

Fördelar med att blogga varje dag

Genom att blogga varje dag så har jag visat för mig själv att det går att hitta den här tiden. En stund då jag gör något bara för mig själv. Om jag på riktigt tar tag i drömmen om att skriva en bok så vet jag att även om jag inte lägger allt annat åt sidan så finns det utrymme för att skriva lite varje dag.

Jag tycker också att det är roligt att få testa olika format, skriva helt olika typer av inlägg, utan att behöva bekymra mig för om det är läsvärt eller inte. Jag behöver inte tänka på att hitta rätt vinkel. Texten behöver inte SEO-anpassas, bilderna måste inte vara fina, den kan vara för lång eller kort, om ingen läser så spelar det ingen roll. Det är en skön kontrast mot när jag skriver på jobbet.

Att få göra det här projektet just nu under Corona har också fått mig att känna mig lite mindre isolerad och introvert. Även om jag inte har några större krav på mig här på elinitis.me så måste jag ändå formulera mig utifrån att andra människor läser texten. Det blir en annan sak än när jag skriver dagbok. Som när jag skrev om mina författardrömmar. Att sätta ord på en dröm och faktiskt berätta för andra är ett viktigt steg för att den där drömmen ska bli verklighet.

Tacksamhetsövning

Och tillbaka till att jag känner mig falsk för att jag inte berättar om jobbiga saker. På ett sätt är det också bra. Det blir som tacksamhetsövningen där man varje dag tänker på saker som man är tacksam för. Det gör man ju för att det som är jobbigt inte ska ta över, man blir helt enkelt gladare av att lyfta fram det som är bra i livet.

Så brukar jag tänka om mitt privata Instagram-konto också. Där samlar jag bilder på sådant som gör mig glad. Jag går då och då tillbaka och tittar på gamla bilder och det gör mig så glad och tacksam över hur mycket fint jag har i mitt liv. Tänk om jag istället skulle ta en bild varenda gång jag var ledsen? Att gå tillbaka och titta på ett sådant flöde skulle ju få mig att känna att jag lever ett skit-liv.

Skulle jag nu behöva det av någon anledning, alltså återuppleva ledsna stunder, så kan jag kolla dagboken. Där skriver jag ofta av mig om sådant som gör mig frustrerad. Jag har sagt till Magnus att om han eller barnen skulle hitta den där dagboken efter min död så ska de nog inte läsa den, och kan de inte låta bli så måste de komma ihåg att den är väldigt obalanserad 😉

Så nu är frågan, kommer jag att fortsätta blogga 1 februari? Svaret är nej. Jag funderade på att fortsätta två gånger i veckan resten av året, men jag tror inte att det blir så. Den här bloggen får fortsätta att leva sporadiskt helt enkelt 🙂

Däremot ska jag steppa upp företagsbloggen på stenmankommunikation.se/blogg. Den ska uppdateras varje vecka är tanken.

Det här är inlägg 29 i min egen bloggutmaning #30dagarijanuari. Jag planerar att blogga 30 dagar i rad och går i mål med utmaningen den 31 januari 2021. Klicka på kategorin #30dagarijanuari – min bloggutmaning, om du vill läsa alla inlägg.