Okej, hur gör man då för att bli en bättre prepper? Eller kanske helt enkelt för att börja bli en prepper. Som sagt, enligt vissa så kanske inte det jag sysslar med får kallas prepping. Jag ser bara till att vara förberedd på en grundläggande nivå och det tycker jag att du också ska göra.

Vill du hellre lära från de riktiga experterna? Det här kan vara en bra start: Swedish survivalist forum Annars är det bara att googla loss!

zombie-research-facility-1784653_640

Dinsäkerhet.se finns också mycket bra information, det är en del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Generellt så är nog vi som bor på landet bättre förberedda för att klara oss vid en kris, än de som bor i lägenhet i stan. Dels för att vi har större behov av det, men också för att det är lättare i ett hus än i en lägenhet.

Den här filmen visar vad som kan hända och ger bra tips och råd:

 

Checklista för krisberedskap

Här kommer en enkel checklista att starta med, det absolut mest grundläggande i fetstil:

 • Kan du hålla dig varm och torr? Bra saker att ha hemma är
  • filtar,
  • liggunderlag (även om du sover i sängen så värmer liggunderlaget och det fungerar också som sittdyna),
  • varma kläder – alla svenskar bör ha minst en varm jacka, ett par överdragsbyxor, mössa och vantar och ett par varma och bekväma skor
  • ved om du har möjlighet att elda
  • värmeljus och eventuell annan liten värmekälla
 • Kan du se i mörkret? Bra att ha hemma är:
  • ljus och tändstickor,
  • ficklampa med batterier, testa batterierna regelbundet
 • Kan du släcka törsten? Bra att ha hemma är:
  • vatten i dunkar eller flaskor, även om det ställs ut vatten från kommunen så behövs kärl för att hämta vatten i och då kan du lika gärna se till att dessa är vattenfyllda när du förvarar dem. Byt vatten ett par till några gånger om året (jodå, det är bara vatten, det blir inte dåligt av att stå ett tag även om det inte smakar som direkt från kranen). Om du har ont om plats, försök att ändå trycka in ett par dunkar längst in i garderoben, under diskbänken, i källarförrådet eller under sängen.
  • saft och soppor som ger lite extra energi, vi försöker att alltid ha blåbärs- och nyponsoppa hemma. Det går åt om någon blir sjuk eller som vanligt mellis till barnen, så vi dricker upp och byter ut innan bäst före datum men fyller på med nytt hela tiden.
 • Vad händer om du blir sjuk? Bra att ha hemma är:
  • medicin, om du tar receptbelagd medicin, se till att alltid hämta ut ny i god tid innan den gamla tar slut,
  • värktabletter som också är febernedsättande, om du blir sjuk och inte kan ta dig till läkare eller apotek så kan det i värsta fall vara livsavgörande att själv kunna ta ner feber. Eller att kunna minska smärta för att kunna ta sig i väg och söka hjälp. Om du har barn, tänk på att ha värktabletter/febernedsättande för allas vikt.
  • första förband, plåster, rena kompresser och gasbinda för att kunna lägga om sår.
 •  Har du mat och kan du laga till den?
  • En bra grundregel är att ha extra av all den mat som ni i familjen vanligen äter. Att vara förberedd behöver inte handla om att ha källaren fylld av konserver och frystorkat (som ingen någonsin vill äta och som därför får kastas efter några år). Köp ett extra paket pasta (eller fler om du har plats), ris i storpack, dryck som tål att stå i rumstemperatur. Se helt enkelt till att ha lite extra av den mat som ni ändå köper hem, så att ni klarar er även om det är lastbilsstrejk och affärerna inte fylls på den dag som du hade planerat att storhandla.
  • Någon form av möjlighet att koka mat och vatten utan el är inte svårt att ha hemma. Ett stormkök är en bra investering om man nu inte har turen att ha en gammal vedspis hemma.
  • Som sagt, köp inte hem en massa konstig mat som ingen äter men konserverade soppor, ravioli, köttbullar i sås på burk, bönor i sås, krossade tomater och kryddor, kanske något av det kan gå åt även i vardagen? Mat som är färdig, hållbar och lätt att laga till (det tar tid att laga mat på stormkök och helst vill man kunna värma allt i en gryta) och vid behov även att slänga ner i en ryggsäck och äta kall kan vara bra att ha vid kris. För ettåringen har vi grötpulver, klämmisar och några barnmatsburkar som jag vet att han brukar gilla och som även kan ätas kalla om det kniper. Blir det strömavbrott lär vi nästan ha för mycket mat de första dagarna, när frysen lägger av, och då gäller det att prioritera och laga och äta färskvarorna först.
 • Hur får du information?
  • Om mobilmasterna är utslagna, internet är nere och batteriet i telefonen är slut, hur får du information om vad som händer?
  • Du kan alltid ta dig till närmaste brandstation för hjälp och information, där kan du också få hjälp att kontakta 112. Om du har tillgång till telefon så är 113 13  informationsnumret där du kan få information och lämna information vid större olyckor och katastrofer.
  • En radio med batterier, se till att ha extra batterier eller solcellsladdare eller en vevradio kostar inte alltför mycket och bör finnas i din krislåda. Det här måste jag fixa själv! Tänkte köpa det i julklapp till familjen men det blev visst inte så, solcellsladdare till mobilen har jag i alla fall. Man ska inte heller glömma att man har batteri i bilen, där har de flesta också radio och med en laddarsladd så kan man även ladda upp mobilen om det behövs.
  • Skriv ned viktiga telefonnummer på en papperslapp, hur många nummer kan du i huvudet om din mobil slutar fungera?
 • Och så några extra tips:
  • Snöskyffel! Det här behöver man oftast inte tänka på om man bor i villa, snöskyffel har man självklart men tänk på att det kan vara bra att ha även om du bor i lägenhet. Stannar samhället så kommer ingen och skottar fram dig i en snöstorm. Själv skaffade jag en liten spade att ha i bilen efter att en sen kväll i Stockholm stått och grävt fram min bil, som stått parkerad i en vecka, med bara händerna.
  • Kontanter, det är aldrig fel att gömma lite pengar i madrassen 😉 Ända sedan vi flyttade ut på landet så har jag haft som vana att ha minst vad det kostar att åka taxi hit från stan hemma. Jag tänker att det är en bra princip om man skulle tappa plånboken, bli rånad, korten slutar fungera eller något annat. Då kommer man i alla fall hem. Riktiga preppers ser till att ha guld och/eller silver hemma, men jag är som sagt inte hard core (än…) Med den obefintliga räntan på vanliga bankkonton i dagsläget så kan man lika gärna ta ut en del av sparpengarna och ha dem hemma i kontanter, jag snackar förstås inte om stora summor, de ska investeras och växa för det är naturligtvis också en trygghet.
  • Hygien – when the shit hits the fan och samhället är helt utslaget är kanske inte långa duschar och hårtvätt varje dag det första man tänker på men faktum är att hygien är nummer ett för att hålla sig frisk (menar inte att tvätta håret varje dag! Men tvätta händerna och att kunna göra rent sår vid behov är viktigt). Samma sak som för maten, se till att köpa extra av det du vanligen köper så att det finns tvål och såpa hemma även om du inte kan handla. Vill du bunkra så är hård tvål mest hållbar och tar minst plats. Är du tjej så glöm inte mensskydd!
  • Vad händer om du inte är hemma när katastrofen inträffar? Riktiga preppers går alltid omkring med en liten väska med det viktigaste för att överleva om samhället brakar samman eller vädergudarna blir galna. Jag är inte där än men jag försöker tänka på små saker som att alltid ha en flaska vatten i bilen, om vi skulle bli fast i en lång bilkö och att ha plåster och värktabletter i väskan om jag själv eller barnen blir dåliga när vi är ute.

När jag skrev ner detta så inser jag att det är några punkter som jag behöver fixa så jag sätter upp det på att-göra-listan. Har ni andra tips eller tankar? Kommentera gärna för att fylla på listan 🙂