Idag gick Isabella Löwengrip ut med att hennes bolag lanserar en klon av henne för att sköta marknadsföringen av Löwengrips skönhetsprodukter i New York. Det här väcker så många frågor! Är klonen artificiell intelligens som via avancerade algoritmer kan imitera Bellas online-beteende? Oh, här får man ju Black Mirror -vibbar! För er som inte sett den Netflix-serien så finns det ett avsnitt där en pojkvän dör och flickvännen håller honom ”levande” genom ett AI som konverserar med henne baserat på hur han, när han levde, skrev i olika konversationer i sociala medier.

Eller handlar det till att börja med bara om att en (eller flera) fysiska personer driver ett konto som bygger på varumärket Isabella Löwengrip och på den data som de kan få ut från hennes befintliga konton? I så fall också intressant, för en varumärkesnörd som jag. Ett varumärke handlar ju om att bygga upp ett förtroende och att mottagarna vet vad de kan vänta sig, att man gör detta på en person är väl ändå ganska nytt? Att man stärker ett varumärke med hjälp av en kändis är gammalt som gatan, men att skapa nya personer?!

Och idag funderas det från många håll om detta kommer att hålla. Jag säger både bu och bä. Relationsmarknadsföring bygger ju på att man faktiskt har en relation med en person och med tanke på det så tror jag att det skulle vara väldigt svårt för ett företag att börja med en robot och förvänta sig att få trogna följare. Kring Isabella, som har en gedigen historia online från Blondinbella som fixar fester på Stureplan till tvåbarnsmamma och hyllad företagsledare, så tror jag ändå att det kan finnas en nyfikenhet även för hennes klon. Just att hon är en av de första som gör detta kommer att ge mycket PR och därmed nyfikna följare, frågan är om relationen kommer att kännas tillräckligt genuin för att bli hållbar i längden?

Hand woman robot