Etiketter

Jag älskar att planera och sätta mål men för att göra det så måste man också utvärdera tidigare år. I år hittade jag en så bra lista att följa. Jag har också lärt mig genom åren att målsättning egentligen inte handlar om vad man vill, utan vad man är beredd att offra.

Jag har inte satt mina mål för 2021 än. Det måste kännas helt rätt i magen innan jag bestämmer mig, och jag är inte där än. Jag jobbade ganska intensivt hela december och har känt att jag behöver lite tid för att vara ledig, då landar en annan slags tankar hos mig.

Häromdagen satte jag mig med den här listan av Stefan Ekberg, som jag hittade på Facebook:
”Snart nytt år och då repeterar vi. Läs högt tillsammans: Alltså, det är det här med nyårslöften där hela fokus ligger framåt, när det ju är bakåt man ska titta för att se vart man ska nu. Och det räcker med att svara på några enkla frågor för att veta vart man ska:

 • Vad fick mig att känna mig mest levande det här året?
  (Så att jag kan göra mer av det)
 • Hur överraskade jag mig själv?
  (Så att jag får lust att gå framåt med fler överraskningar)
 • Vad ångrar jag mest det här året?
  (Så jag kan undvika samma misstag)
 • Vilka vänner har funnits där för mig?
  (Så jag ser till att finnas där för dem)
 • Vilka människor har bara varit problem för mig?
  (Så att jag kan fasa ut dem)
 • Vad är jag mest tacksam för det här året?
  (Så jag ser allt jag har som pengar inte kan köpa)
 • Hur har jag tagit hand om mig själv det här året?
  (Så jag påminns om att fortsätta göra det)
 • Vad har jag åstadkommit som jag är stolt över?
  (Det årliga bokslutet över bra handlingar)
 • Vad skulle jag ha velat göra mindre av?
  (så jag när det är möjligt kan undvika det)
 • Vad skulle jag vilja göra mer av nästa år?
  (Så jag tvingas formulera det och minns det bättre och får med det 2021)
 • Vad är det viktigaste jag lärt mig under det här året?
  (Så jag inte glömmer)
 • Vad skulle jag ha varit jätteglad om jag börjat med redan för ett år sedan?
  (Så att jag kan göra mig själv jätteglad om ett år)
 • Vad är det jag vill ha men inte har sträckt mig efter tillräckligt mycket?
  (Skärpning nu!)
 • Vad har jag gjort som var bra för någon som inte är lika stark eller har det jag har?
  (Poängen med livet måste ju vara att dra varandra framåt, att hjälpa varandra)”

De flesta av frågorna var enkla att svara på och det känns verkligen som en vettig grund när jag funderar över framtiden. Det som jag velar mest kring nu är mål för jobb-delen av livet.

Sätta mål handlar inte (bara) om vad man vill

Att sätta upp saker som man vill ha eller vill uppnå är ju egentligen hur lätt som helst. Det viktigaste som jag har lärt mig kring målsättning är att det egentligen handlar om vad man är beredd att försaka. Ingen skulle väl säga nej till att dubbla vinsten i ens företag, eller vikten på skivstången på gymmet? Den riktiga frågan är, vill jag det så gärna så att jag är beredd att jobba så många timmar som behövs? Även om det betyder att jag måste ta tid från något annat i mitt liv?

Vill du ha mer inspiration på det här temat, det vill säga att inte krångla till det utan använda sunt förnuft när du formar ditt liv? Då rekommenderar jag att läsa, eller lyssna på: The subtle art of not giving a f*ck: A counterintuitiv approach to living a good life av Mark Manson.

Det här är inlägg 5 i min egen bloggutmaning #30dagarijanuari. Vill du också haka på? Det går bra att hoppa in närsomhelst och blogga 30 dagar i rad. Jag kommer att gå i mål med utmaningen den 31 januari 2021, startar du senare så blir målgången också senare. Tagga mig gärna på Instagram på @stenmankommunikation så att jag vet att du är med, och använd hashtaggen #30dagarijanuari.